YOU AND ME AND ALL THE OTHERS // JIJ EN IK EN ALLE ANDEREN

- SPEELLIJST EN INFO -

2023

4 sep 2022

 

Haags Uit Festival

De Lange Voorhout

19 september

De Kring

Roosendaal

30 september

Ainsi

Maastricht

14 oktober

 

Theater Ins Blau

Leiden

21 oktober

 

De Verbeelding

Purmerend

24 oktober

 

NNT Machinefabriek

Groningen

28 oktober

 

Lux

Nijmegen

8 november

 

De Schuur

Haarlem

9 november

 

Korzo

Den Haag

15 november

 

Theater Rotterdam

Rotterdam

16 november

 

Zwolse Theater

Zwolle

28 november

 

Theater Bellevue

Amsterdam

7 december

 

Parkstad Limburg Theaters

Heerlen

8 december

 

Mimik

Heerlen

14 december

 

Podium Hoge Woerd

Utrecht

21 december

 

Schouwburg De Lawei

Drachten

YOU AND ME AND ALL THE OTHERS // JIJ EN IK EN ALLE ANDEREN

- IN HET THEATER -
YOU AND ME AND ALL THE OTHERS // JIJ EN IK EN ALLE ANDEREN gaat over twee mensen die samen de wereld willen ontdekken. De wereld om hen heen die alsmaar blijft draaien. In hoeverre kunnen jij en ik de wereld bepalen? Zonder dat we teveel bezig zijn met alle anderen om ons heen. Het duet laat zien dat mensen altijd zullen verschillen, net zoals zij altijd zullen overeenkomen. Soms verwarrend, maar meestal geïnteresseerd en liefhebbend. En wat we het meeste liefhebben zijn juist de dingen die door ons heen stromen. In de wereld, in jou en in mij.

 

YOU AND ME AND ALL THE OTHERS // JIJ EN IK EN ALLE ANDEREN is de nieuwe productie van Compagnie 21 – het professionele reisgezelschap van Theaterwerkplaats Tiuri. Na een succesvolle tour langs de grote theaterzalen van Nederland (waaronder het Holland Dance Festival) met de productie No Bodies, kiest het gezelschap nu voor een intiemer duet. Onder leiding van huischoreograaf Jordy Dik gaan de twee dansers de lijfelijke ontmoeting aan. Jordy Dik is onlangs genomineerd voor de Innovatieprijs van de Nederlandse Dansdagen 2022, mede naar aanleiding van zijn werk bij Compagnie 21. Jordy’s choreografieën zijn eerlijk, hebben een poëtische beeldtaal en zetten aan tot een menselijkheid die het publiek tegelijkertijd verwart, omhelst en bevrijdt.

YOU AND ME AND ALL THE OTHERS // JIJ EN IK EN ALLE ANDEREN

- IN HET ONDERWIJS -
Na het zien, ervaren en voelen van de choreografie YOU AND ME AND ALL THE OTHERS // JIJ EN IK EN ALLE ANDEREN is er een belevingsworkshop met de leerlingen. De choreograaf en dansers reflecteren kort op het duet en vragen vervolgens de leerlingen de witte balletvloer op die zij herkennen als onderdeel van het decor. Zo stappen zij letterlijk in de wereld van de dansers. Op het moment dat de leerlingen de vloer aanraken, begint de workshop. Het doel is iedere leerling in beweging te krijgen. Zodat de leerlingen ontdekken dat elke beweging dans kan zijn en wij als mensen door het leven dansen. In de workshop beleven we de gevoelswaarde en emotie die door dans wordt opgeroepen en geven hier uitdrukking aan.

De leerlingen worden geleid door de klanken van de muziek, een essentieel onderdeel van het duet en de workshop. Ze krijgen ook een stuk uit de choreografie aangeleerd door de dansers.Door samen en op eigen wijze te dansen ontstaat er een betekenisvolle ontmoeting. Met jezelf en met alle anderen om jou heen.

Waardoor ‘jij en ik’ een nieuwe betekenis krijgt.

Over onze mensen

Compagnie 21 laat als gezelschap haar artistieke producten ontstaan door organische vondsten tijdens eerdere processen, zodat we blijven afstemmen op de mensen om wie het gaat: onze bijzondere en authentieke performers. Daarnaast zetten we graag mensen op het toneel die daar anders niet vanzelfsprekend (samen) zouden staan.
Jordy Dik – Huischoreograaf

Jordy Dik is ondanks zijn jonge leeftijd, één van de bekendste inclusieve choreografen, die het land op dit moment rijk is. Mede door zijn scherpe artistieke en ethische visie op (mede)menselijkheid zorgt hij voor voorstellingen die door hart en ziel gaan.

Zijn werk gaat verder dan ‘inclusie’, omdat het nergens een gevoel van meedoen initieert. Jordy laat de dansers op zo’n filterloze, bevrijdende en humane manier het toneel betreden, waardoor de gevoelens van het publiek een katalysator worden voor verbinding en verandering. Niet alleen op dat performatieve moment in het theater, maar juist ook in de rest van hun verdere leven.

Loura Sita van Kampen – Co-choreografie en understudy

Naast dit krachtige duo staat Loura Sita dit jaar op de planken als understudy van Andrea. Loura Sita is met haar rol als co-choreografe rechterhand van Jordy Dik in het creatieve proces van YOU AND ME AND ALL THE OTHERS. Met haar internationale ervaring als danser/performer in onder andere China brengt zij een vernieuwende en menselijke energie mee.

Oene van Geel – Componist

Oene van Geel, die al ruim twee decennia aan de top van de Nederlandse jazzmuziek staat, heeft voor dit duet de muzikale compositie vormgegeven. Geboren vanuit improvisatie zijn de klanken een leidraad geworden voor de reis die het duet aflegt. Het sprekende decor zorgt ervoor dat het publiek om de dansers heen zit en dat de wereld tussen het tweetal een sluitend geheel vormt. In die verkleinde wereld wordt de metaforische spiegel opnieuw voorgehouden. Ditmaal wat zachter, maar met dezelfde richting. Recht naar het hart.

Margriet Jacobs – Danseres

Margriet Jacobs is een danseres met het syndroom van Down, die al meer dan tien jaar wordt opgeleid bij Theaterwerkplaats Tiuri. Margriet liet in No Bodies een hoge mate van theatrale urgentie en fysiek bewustzijn zien. Dit werd opgemerkt door de professionele danswereld. Hiermee ontwikkelt ze zich tot een boegbeeld van een inclusiever Nederland en doorboort zij de schotten van de samenleving met expressie en liefde.

Andrea Beugger – Danseres

Tegenover Margriet staat de vijfenvijftigjarige danseres Andrea Beugger. Zij heeft gewerkt met gezelschappen als Krisztina de Chatel, Panama Pictures, Danstheater Aya en zit al ruim dertig jaar in het vak. Zij kan als geen ander inspelen op de kansen die haar medeperformers geven zonder haar eigenheid, theatrale expressie en speelsheid te verliezen. Zet deze twee bijzondere performers tegenover elkaar en wat overblijft is de mens zonder filter met een hoop liefde omhult.

Credits

concept & choreografie Jordy Dik | co-choreografie & training Loura Sita van Krimpen | dansers Margriet Jacobs & Andrea Beugger | componist Oene van Geel | muzikanten Oene van Geel & Charlotte Basalo | kostuumontwerp Lian Verhoeven | foto’s Jordy, Loura, Oene, Margriet: Noor van Gestel | techniek Frank de Mönnink | video Dammes Kieft | productie Linda Schrik | productie-assistent Anneleen Huijsmans | coördinator educatie Yfje van der Pas | artistiek directeur Bas Roijen | zakelijk directeur Jelmer Lesterhuis  

Voor vragen/ boekingen voor theaters en festivals kunt u contact opnemen met Linda Schrik via onderstaand contactformulier:

Contact

9 + 3 =

Wie zijn wij

Over Compagnie 21

Compagnie 21 is een professioneel inclusief gezelschap dat gekenmerkt wordt door het organisch samenbrengen van verschillende werelden. De harde kern van Compagnie 21 bestaat uit mensen met een beperking die al jaren worden opgeleid bij Theaterwerkplaats Tiuri. De compagnie biedt hen de kans om de professionele theaterwereld te laten zien wat zij in huis hebben. Op die manier komen we samen in beweging. Een beweging die groter is dan onszelf.